- GroenLinks-leider Jesse Klaver wordt bij de komende verkiezingen niet de lijsttrekker van de gezamenlijke lijst van zijn partij en de PvdA.
- Het is tijd voor een nieuw gezicht, zegt hij in een interview met het AD.
- Nu Klaver afvalt als lijsttrekker, blijven er vier kanshebbers over: Frans Timmermans, Marjolein Moorman, Ahmed Aboutaleb en Attje Kuiken.
- Lees ook: Leden van GroenLinks en PvdA stemmen in grote meerderheid voor gezamenlijke lijst bij de komende verkiezingen
GroenLinks-leider Jesse Klaver is tijdens de komende verkiezingen niet de lijsttrekker van de gezamenlijke lijst van zijn partij en de PvdA. De politicus wil plaatsmaken voor een nieuw gezicht, zegt hij in een interview met het AD.
“Als je een nieuwe combinatie begint, moet die ook worden geleid door een nieuw iemand”, aldus Klaver in de krant. Hij stelt dat hij “heel graag” lijsttrekker was geworden, maar dat dat hem uiteindelijk “niet verstandig” leek.
“Die samenwerking tussen GroenLinks en PvdA symboliseert voor mij dat politici eindelijk een keer over hun eigen belang heen kunnen stappen”, zegt Klaver. “Vasthouden aan je partijpolitieke belang heeft vooruitgang lang tegengehouden. Ik hoop dat mijn stap kiezers het vertrouwen geeft dat we echt bereid zijn onze persoonlijke ambities opzij te zetten voor iets dat groter is.’’
Klaver zegt dat hij zich wel beschikbaar stelt “om van de combinatie GroenLinks/PvdA een succes te maken”. Dat betekent dat hij “als de partij dat wil” een plek op de kieslijst wel ziet zitten.
Wie wordt lijsttrekker bij GroenLinks/PvdA?
Nu Klaver afvalt als lijsttrekker, blijven er vier kanshebbers over. Dat zijn Eurocommissaris Frans Timmermans, de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman, de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en PvdA-leider Attje Kuiken, al lijkt zij geen voor de hand liggende keus aangezien Klaver spreekt van "een nieuw iemand".
Het groene licht voor een gemeenschappelijke kieslijst betekent dat nog niet dat beide partijen gaan fuseren.
De partijbesturen overleggen de komende dagen met elkaar over hoe de samenwerking georganiseerd gaat worden. Leden van de twee partijen moeten namelijk gaan stemmen over zowel één kandidatenlijst als één programma. Donderdag wordt hier meer bekend over. Duidelijk is wel dat er een gezamenlijk congres wordt georganiseerd voor de verkiezingen.
Er blijven twee partijen, maar met één fractie in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer vormen beide partijen sinds mei al één fractie onder leiding van Paul Rosenmöller (GroenLinks).